kontakt@dugnadsiden.no (+47) 64 80 90 64

Salg av tørkepapir og tørkepapir dugnad

Salg av tørkepapir og tørkepapir dugnad

Tørkeruller selges de fleste utsalgssteder, som matbutikker, bensinstasjoner eller varelager. Tørkepapir er også en svært vanlig dugnadsvare ettersom det er forbruksvarer alle trenger. Dette gjør også tørkerull dugnad til  den letteste formen for salgsdugnad. Idrettslag, klasser og russ benytter seg av dette for å tjene penger til formålet. Det er mye penger å tjene på tørkerull dugnad, og mange velger å selge doruller også da dette øker fortjenesten ytterligere. Her er en kalkulator som kan regne ut hvor stor fortjeneste man tjener ved å selge x antall doruller og x antall tørkeruller.

Papirets opprinnelse

Ordet papir er et etymologisk avledet fra papyros. Papyros er antikkens greske ord for papyrusplanten og er et tykt blad og kan ligne på papir. Det produseres fra margen av papyrusplanten. Det ble brukt i oldtidens Egypt og i andre gamle kulturer langs Middelshavet for skriving lenge før papiret ble oppfunnet i Kina.

Tidlig kinesisk papir laget av hampefibre, utstilt på et historisk museum i Xi’an i Kina. Dette papiret er funnet i graven til Wu Di (140–87 f.Kr.) og ble brukt til innpakking, ikke skriving.

Tidlig papirframstilling og -bruk i Kina

Papirfremstilling er tradisjonelt blitt datert til Kina rundt 104 e.Kr. Da skal Cai Lun, som var en embedsmann ved keiserens hoff ha framstilt papirark ved bruk av morbærtetre og bastfibre sammen med fiskenett, gamle filler og avfall fra hamp.

Den første bruken av papir som er kjent fra utgravninger var fra styret til keiser Wu av Han fra 100-tallet f.Kr. Det eldste stykke papir er fra en arkeologisk funn i Fangmatan i provinsen Gansu, det var et kart av papir som var datert mellom 179 og 41 f.Kr. Videre ble det i 2006 oppdaget prøver med kinesiske skrifttegn i det nordøstlige Kinas Gansuprovins som antyder at papir var i bruk av det kinesiske militæret mer enn hundre år før Cai, i år 8. e.Kr.

Mens man tidligere anså Cai Lun som oppfinneren av metoden for å framstille papir er det kanskje like sannsynlig at Cai Lun sitt bidrag var å systematisere kunnskapen og å utvikle av en bedre papirframstillingsmåte.

Teknikk

Det første papiret ble antagelig til ved at en stampet og rørte sammen ingrediensene i vann, hvorpå de sammenfiltrete fibrene ble samlet på en matte. Barken på morbærtreet var særlig verdifull. Det hele ble filtrert gjennom en fin sil, ekstrahert, avvannet og varmetørket. Resultatet var papir med gode absorberende kvaliteter, som dermed var godt egnet til vannbasert blekk (tusj), med fargefasthet og mottagelighet for selv de fineste penselstrøk.

Slik ser en tørkerull ut i dag.

Tørkepapir

Husholdningspapir, også kjent som kjøkkenruller, tørkepapir eller tørkeruller, er et perforert papir som egner seg for enklere avtørking og det er et populært rengjøringsprodukt i dag. De finnes i hjem over hele verden, og blir brukt som et alternativ til klutene som ble brukt til å rengjøre overflater på spesielt kjøkkenet. Tørkepapir funker bra å ha stående i en holder eller i en fast veggdispenser, noen velger også og kun ha rullen stående eller liggende alene på benken.

Ulike varianter

Ellers, hvis du trenger litt inspirasjon til hva du kan bruke tørkepapir til, se på denne videoen:

Visste du at…..

En av hovedegenskapene til tørkepapir er dets evne til å absorbere stoffer. Så hvis du ønsker at stekt mat skal holde seg sprø, men du vil fjerne overflødig olje, så kan du legge noen ark med tørkepapir på en tallerken og la maten ligge der i noen minutter for å fjerne det overflødige fettet?

Hvis du ønsker å holde brød ferskt lenger, så kan du oppbevare det i kjøleskapet og pakke brødet inn i tørkepapir.  Tørkepapiret fanger opp fuktigheten og dette bidrar til å forhindre muggdannelse og forlenger levetiden til brødet?

Panner og gryter av støpejern ruster fort hvis de ikke behandles riktig. Det er veldig viktig å tørke dem godt før oppbevaring, og som en tilleggsbeskyttelse kan du legge et tørkepapir i mellom dem?