kontakt@dugnadsiden.no (+47) 64 80 90 64

Salg av julekort

Salg av julekort

Vi tilbyr salg av julekort. Det er hyggelig å gi bursdagskort i alle aldere, så spekteret her er ganske stort! I forkant av julen er julekort dugnad en lønnsom dugnad da julekort er svært enkelt å selge, spesielt i denne perioden. Julekort er ettertraktet da mange ønsker å sende en hilsen til venner og familie.

Fun facts om julekort

  1. I Grønland, Bangladesh og  Sri Lanka bruker de ofte påfugl, elefanter og hvalrosser på sine julekort.
  2. I Australia er tore, hvite saueflokker er et vanlig motiv på julekortene.
  3. I dag er gamle postkort ettertraktede, kulturhistoriske samlerobjekter.
  4. I Japan skriver de julekortene fra høyre mot venstre.
  5. Ca 91% av alle kort kjøpes av kvinner.

Dette er et amerikansk postkort fra 1909

Postkort

Historien om postkort
Hva som var verdens første postkort blir et definisjonsspørsmål. Vi begrenser fenomenet til illustrerte, rektangulære, konvoluttløse biter av tykt papir med frimerke på og da startet historien i London i 1840.
Da mottok nemlig forfatteren Theodore Hook et sådant kort i posten. Det var en «penny black» klistret på brevet. Det var verdens første frimerke, som hadde blitt lansert samme år. Kortet var nok ment som en spøk rettet mot postvesenet selv. Brevet var nemlig dekorert med en karikaturtegning av ansatte på et postkontor, og etter alt å dømme var det skøyeren Hook som hadde sendt kortet til seg selv.

I Philadelphia i 1861 ble verdens første  produserte postkort lansert, merket «Lipman’s Postal Card», men dette var uten illustrasjon.

Postkort til hundreårsjubileet for Grunnloven i 1914

I Frankrike i 1880 kom det første postkortet med et bilde trykket på kortet. Dette kortet ble sendt fra krigen. Det ble laget i en militær treningsleir under den Den fransk-preussiske krig av en viss Léon Besnardea. Kortet var dekorert med «stilige» våpenhauger, og hadde påskriften «Guerre de 1870. Camp de Conlie. Souvenir de la Defense Nationale. Armée de Bretagne». Det er sikkert om disse kortene ble postet uten konvolutt, og de hadde ikke egne felt reservert for frimerke og adresse.

Året etter ble et bildekort uten konvolutt sendt som suvenir fra Wien. Fenomenet vokste, men det var ikke før i 1889 postkortet virkelig skulle blomstre. Ordningen kom til Norge allerede i 1871. Postkortene hadde opprinnelig ferdig påtrykt verditegn eller porto og ble kalt «Correspondance-Kort». Senere innførte Postverket betegnelsen «brevkort», og fra 1962 «postkort».

Julekort

Vi tror at det var i 1883 det første julekortet ble sendt her i landet

Historien om julekort
I mer enn 120 år har vi nordmenn sendt hverandre kort i forbindelse med julen. Vi tror at det var i 1883 det første julekortet ble sendt her i landet, men vi tror det aller første trykte norske kortet kom så tidlig som i 1870. Det er ikke helt sikkert, og det skyldes det at dette kortet ikke er funnet, og dateringen derfor er ubekreftet. Julekortene ble så populære at det allerede i 1885 ble nødvendig å bruke ekstramannskaper for å avvikle juletrafikken ved Christiania postkontor.

Forløperen til julekortene var såkalte overrekkingskort. Dette var kort som ikke ble sendt i posten, men som ble overrakt personlig fra sender til mottaker. Slike kort ble utover 1800-tallet svært populære i Europa. I 1843 kom det første virkelige julekortet, med motiver som viste engelske juleskikker og med en julehilsen trykket på kortet. Det skulle likevel ta over 20 år før skikken med å sende julekort slo gjennom blant engelskmennene.

Typisk norskt julekort

 

Motiver på julekortene
Motivene på de første norske julekortene var nasjonalromantiske scener, særlig var reproduksjoner av Adolph Tidemands maleri «Norsk Juleskikk» fra 1843 populært.
I dag har norske julekort ofte bilde av folk på kirkevei og lignende. Svært mange kort viser skigåing, aking og kanefart, eller andre uteaktiviteter som forbindes med jul og vinter. Et spesielt norsk motiv er også alle storgårdene, de typiske storgårdene på Østlandet.  

 

FSC stiller krav om at skogsdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen.

Alle våre kort er FSC-merket

Den internasjonale merkeordningen FSC viser at benyttet trevirke kommer fra en bærekraftig skog. Det stilles blant annet krav om at skogsdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. Les mer om FSC-merket på WWF eller Forbrukerrådet.

På sine nettsider skriver FSC:
We are a global not-for-profit organization that sets the standards for what is a responsibly managed forest, both environmentally and socially.