kontakt@dugnadsiden.no (+47) 64 80 90 64

Salg av doruller

I en dorulldugnad er det lurt å ringe på hos de nærmeste naboene dine, sannsynligvis vil de hjelpe deg.

Salg av doruller og dorulldugnad

Doruller selges de fleste utsalgssteder, som matbutikker, bensinstasjoner eller varelager. Toalettpapir er også en svært vanlig dugnadsvare ettersom det er forbruksvarer alle trenger. Dette gjør også dorulldugnad til den letteste formen for salgsdugnad. Idrettslag, klasser og russ benytter seg av dette for å tjene penger til formålet. Det er mye penger å tjene på dorulldugnad, og mange velger å selge tørkeruller også da dette øker fortjenesten ytterligere. Her er en kalkulator som kan regne ut hvor stor fortjeneste man tjener ved å selge x antall doruller og tørkeruller.

Les også: Tjen mer på dorulldugnad med våre salgstriks

Historien om dopapir

Papirets opprinnelse

Ordet papir er et etymologisk avledet fra papyros. Papyros er antikkens greske ord for papyrusplanten, og er et tykt blad og kan ligne på papir. Det produseres fra margen av papyrusplanten. Det ble brukt i oldtidens Egypt og i andre gamle kulturer langs Middelshavet for skriving lenge før papiret ble oppfunnet i Kina.

Tidlig kinesisk papir laget av hampefibre, utstilt på et historisk museum i Xi’an i Kina. Dette papiret er funnet i graven til Wu Di (140–87 f.Kr.) og ble brukt til innpakking, ikke skriving.

Tidlig papirframstilling og -bruk i Kina

Papirfremstilling er tradisjonelt blitt datert til Kina rundt 104 e.Kr. Da skal Cai Lun, som var en embedsmann ved keiserens hoff ha framstilt papirark ved bruk av morbærtetre og bastfibre sammen med fiskenett, gamle filler og avfall fra hamp.

Den første bruken av papir som er kjent fra utgravninger var fra styret til keiser Wu av Han fra 100-tallet f.Kr. Det eldste stykke papir er fra en arkeologisk funn i Fangmatan i provinsen Gansu, det var et kart av papir som var datert mellom 179 og 41 f.Kr. Videre ble det i 2006 oppdaget prøver med kinesiske skrifttegn i det nordøstlige Kinas Gansuprovins som antyder at papir var i bruk av det kinesiske militæret mer enn hundre år før Cai, i år 8. e.Kr.

Mens man tidligere anså Cai Lun som oppfinneren av metoden for å framstille papir er det kanskje like sannsynlig at Cai Lun sitt bidrag var å systematisere kunnskapen og å utvikle av en bedre papirframstillingsmåte.

Teknikk

Det første papiret ble antagelig til ved at en stampet og rørte sammen ingrediensene i vann, hvorpå de sammenfiltrete fibrene ble samlet på en matte. Barken på morbærtreet var særlig verdifull. Det hele ble filtrert gjennom en fin sil, ekstrahert, avvannet og varmetørket. Resultatet var papir med gode absorberende kvaliteter, som dermed var godt egnet til vannbasert blekk (tusj), med fargefasthet og mottagelighet for selv de fineste penselstrøk.

Dopapir

Den amerikanske oppfinneren Joseph Gayetty var den første som (i 1857) markedsførte toalettpapir, mens det var et firma i Philadelphia som i 1890 fant på å produsere det i ruller. I mange land i verden, blir toalettpapir fremdeles betraktet som et «vestlig fenomen». I flere land bruker man heller vann som for eksempel i muslimske land anses som langt mer hygienisk og hvor det alltid fins en «spyler» på toalettene.

 

I mange land i verden, blir toalettpapir fremdeles betraktet som et «vestlig fenomen»; man bruker heller vann i f.eks. muslimske land.

Moderne dopapir

Fordelen med toalettpapir er at det enkelt å bruke, rikt absorberende og kan skylles ned i toalettet de fleste steder der toalettpapir er vanlig.

Dopapir er tilgjengelig i mange forskjellige typer, i varierende farger, mønstre og teksturer.

Dopapirprodukter varierer i de tekniske faktorene som skiller dem: størrelse, vekt, tykkelse, mykhet, kjemisk avfall, «fingerhull» resistanse, absorberingsevne, etc. Kvaliteten på toalettpapiret avgjøres ofte av antall lag, mønster, gram og grovhet.

Hvis man tar høyde for at dopapir ofte brukes utover det som selve ordet antyder – slik som til nesepuss eller tørking av mindre fuktighet på kjøkken eller andre rom kan det i en énpersonhusholdning til sammen gå med 40-45 % per dag av en dorull på ca 21 meter. I slike tilfeller er tørkepapir mer gunstig.

Les også: om tørkeruller her

 

Hvilken vei skal egentlig dorullen henge?

Det er mye uenighet i hvilken vei dorullen skal henge. Debatten rundt dette har trolig pågått siden toalettpapiret ble oppfunnet. Noen velger å ha den løse enden ut fra veggen, andre velger å ha den mot veggen. Nå har kongen talt: denne veien skal dorullen henge:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

Doruller kan brukes kreativt

De fleste kaster dorullen når papiret har gått tomt. Dorullen er lages av papp, noe som gjør at den kan brukes til så mangt. Her kommer noen kreative ideer til hva du kan lage av tomme doruller:

Her er det brukt en dorull. Bare fantasien setter grenser for design og farger.

Gaveesker:
Du trenger: Tomme doruller, lim / teip / tynt papir med valgfri motiv og bånd.

  1. Klem dorullen flat og brett i en kant med enten lim eller tape.
  2. Fyll dorullen med det du skal gi bort.
  3. Lukk den andre siden.
  4. Fest en fin papir rundt dorullesken din, og knyt gjerne et band rundt.

Ideen er hentet fra Kreativeideer.no

 

Enkelt og morsom aktivitet til juleverksted.

Julereinsdyr:
Du trenger: Tomme doruller, pinner, saks og lim.

  1. Kutt pinnene jeg ca 5 cm. Du trenger fire stykker per reinsdyr, da dette skal brukes som ben. Kutt også pinnene i 10 cm, hun trenger deg til å styre per reinsdyr, da dette skal brukes som vær.
  2. Lag hull i dorullene til ben og gevir. Fest pinnene på dorullene, hun kan bruke lim hvis det ikke sitter av seg selv.

Ideen er hentet fra Smabarnsforeldre.no 

Kan noen gjette at du har laget sereviettholderen av doruller?

Serviett-holder
Du trenger: Tomme doruller, saks, lim, maling, papir med valgfritt motiv/stoff.

  1. Del dorullen i ringer. Tykkelsen bestemmer du selv.
  2. Mal ringene i en farge du selv ønsker eller lim på papir/stoffrester.

Ideen er hentet fra Kreativeideer.no