Slik får dere flest arbeidsdugnader

Slik får dere flest arbeidsdugnader

Arbeidsdugnader er noe de aller fleste russegruppene vil ha, men det kan være vanskelig å få tak i. Her er noen tips til hvordan dere kan jobbe for å prøve å tak i noen av dem.

Hva er arbeidsdugnad?

Dugnad deles ofte inn i to hoveddeler: salgsdugnad og arbeidsdugnad. Forskjellen mellom disse er at i salgsdugnad kjøper man varer, selger dem og sitter igjen med fortjenesten. En salgsdugnad kan man eksempel selge sokker, doruller eller tennbriketter. På en arbeidsdugnad utfører man et arbeid og får betalt for arbeidet man gjør. Arbeidsdugnad er oftest fysisk arbeid som kan være eksempelvis på konserter, festivaler, matbutikker, eventer, sportsarrangement, male hus og så videre.

Hvor mye kan man tjene på arbeidsdugnad?

Det er ingen fasit på hvor mye man tjener på en arbeidsdugnad, det gjelder å finne dugnad med god fortjenesten. Det vanligste er å ha en timelønn på mellom 80 - 100 kr per person. Det er også noen aktører som tilbyr en total sum etter jobben er gjennomført. Det kan eksempel være at man skal rigge opp til en konsert, og lønnen er 5.000 kr uansett. På disse oppdragene betyr det derfor man har bedre timelønn jo mer effektiv man jobber.

Noen aktører har også dugnader hvor dere selger produkter og får en provisjon, og kaller dette for arbeidsdugnad. I teorien er dette ikke en arbeidsdugnad men en salgsdugnad da dere ikke er garantert en lønn.

Les også: Russetid budsjett

Video: russ på festival (Findings) i Oslo via Dugnadsiden

Hvem pleier gjøre arbeidsdugnad?

Alle kan i teorien bidra på arbeidsdugnader. Russ er vanligst den gruppen som engasjerer seg mest da de har hastverk med å tjene penger. Selv om dere er vandreruss, russevan eller russebuss kan dere selvsagt delta på arbeidsdugnad. Det er ikke nødvendigvis en type russegruppe som blir prioritert fremfor noen andre. Flere idrettslag har også arbeidsdugnad. I idrettslag med yngre utøvere er det vanlig at de foreldrene jobber arbeidsdugnad på vegne av barna.

Les også: Hvordan velge en trygg dugnadsaktør

Engasjer dere

Det er stor konkurranse for å få arbeidsdugnader. Russegrupper gjør ofte en aktiv jobb med å finne nye arbeidsdugnader og idrettslag har ofte faste avtaler som kan gå i arv innad i klubben. Et godt tips er derfor å engasjere dere og gjøre en god innsats for å få flest mulige jobber. Lag plakater med info om dere selv som dere kan henge opp rundt i nærområdet. Her skriver dere litt om dere selv og hva dere kan hjelpe til med. Eksempler kan være: male hus, klippe gress, lufte hunder, pante flasker eller andre oppgaver husstander kan ha nytte av å få hjelp med. Et godt tips er å legge ut et innlegg på Facebook for å spre ordet at dere ønsker å bidra dersom noen trenger hjelp til en jobb. For å gjøre «annonsen» deres mer troverdig kan dere legge ved bilde av dere selv samt kontaktinformasjon.

Les også: Tips til russenavn

Bedrifter og arrangementer

Store bedrifter og arrangementer har som oftest behov for hjelp. Da er det viktig å komme først i kontakt med bedriftene og arrangørene og legge igjen et godt inntrykk. Dra til bedrifter i nærmiljøet og forhør dere om de trenger hjelp, både i nærmeste fremtid men også litt lenger frem i tid. Ved siden av det må dere holde dere oppdatert på arbeidsdugnader som legges ut på internett. Ring til bedrifter og arrangører av eventer og send mail, og følg opp de dere har vært i kontakt med.

Les også: Alt om russetiden

Foto: russ på arbeidsdugnad på konsert via Dugnadsiden

Hvilken områder har arbeidsdugnader?

Det finnes arbeidsdugnader i hele Norge! Det finnes en rekke matbutikker som trenger varetelling, hus som skal males og ulike eventer. Selv om dere er fra et lite sted kan det være store muligheter for arbeidsdugnader. Husk at større områder har flere dugnader, men konkurransen også er betydelig større.

Områder som Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansand og andre store byer har selvsagt flest arbeidsdugnader da det er mer som skjer i disse områdene.

Les også: De beste salgsdugnadene

Inkluder familien

Forhør dere med familie og venner. Spør om dere kan hjelpe til hjemme hos noen, eller kanskje arbeidsplassen til noen i familien trenger ekstra hjelp?

Det er viktig å være åpen for alt av arbeid. Bruk kreativiteten og skap en arbeidsdugnad som nødvendigvis ikke allerede eksisterer og vis masse interesse, engasjement og ståpåvilje. Hva om å be foreldrene deres henge opp en lapp på arbeidsplassen?

Les også om: Dorulldugnad

Skaff dere referanser

En referanseperson er personen du har jobbet for tidligere som sitter på informasjon om hvordan du opptrådte i perioden du jobbet for vedkommende. En referanse er svært verdifullt for eventuelle nye arbeidstakere fordi de har mulighet til å forhøre seg med referansen(e). Hvis dere har hatt en arbeidsdugnad, spør om dere kan få bruke kontaktpersonen som referanse, eventuelt firmaet de jobber i. Disse referansene kan du vise til når dere søker nye arbeidsdugnader for å øke sannsynligheten for å få flere jobber.

Ikke gi opp!

Arbeidsdugnader kan være vanskelig å få tak i, derfor er det viktig å alltid holde øynene og ørene åpne. Dere vil nok ikke alltid få svar på alle mail eller telefon dere tar, men da er det viktig å prøve igjen senere og ikke gi opp. Med god innsats og ståpåvilje kommer dere langt i jakten på arbeidsdugnader. Det viktigste er å begynne å lete så tidlig slik at dere har størst sjans å få flest arbeidsdugnader.

Vil alle russegrupper ha arbeidsdugnader?

De aller fleste russegruppene ønsker arbeidsdugnader ja. Det gjør at mange kjemper om de samme jobbene og oppdragene.

Hvordan kan vi få flere arbeidsdugnader?

Det er viktig å skille seg ut så den aktøren eller selskapet som har gitt dere en jobb får et godt inntrykk. Gjør det lille ekstra, stå på, spør gjerne om det er mer arbeid og vær hyggelige og høfflige.

Kom i gang i dag

Det er enkelt å komme i gang, og vi hjelper deg hele veien. Hvis du ønsker å prate med oss om muligheter kan du fylle inn skjemaet, så kontakter vi deg så snart som mulig.

Gå til bestilling ➔